Menu

Iegādātais aprīkojums sekmīgi tiek pielietots

12.07.2024.

Pasīvās kustību izstrādes aparāts tiek pielietots pacientiem pēc gūžu, ceļa locītavas endoprotezēšanas, pēdu locītavu ātrākai kustību apjoma atjaunošanai. «Nepārtraukta pasīva kustība ir ātrākais, nesāpīgākais un drošākais rehabilitācijas veids, izmantojot īpašas robotizētas ierīces. Priecājos, ka šāds aparāts šobrīd pieejams arī Ventspils poliklīnikas pacientiem, kas uzlabo ne tikai pacientu veselības stāvokli, bet arī atvieglo fizioterapeitu darba ikdienu,» pārliecināts fizioterapeits Gražinskis.

Sarunā ar Ventas Balsi fizioterapeits atklāj, ka šāds aprīkojums ir liels atbalsts gadījumos, kad jāatjauno gūžas, ceļa un pēdas locītavas kustību amplitūda. «Procedūras laikā pacienta kāja tiek nofiksēta aparātā, viņam tiek iedota arī drošības pults, lai nepieciešamības gadījumā iekārtas darbību var nekavējoties apturēt. Iekārta paredz kustības apjoma uzstādīšanas funkciju, kustība ar šo aparātu notiek tikai taisnā virzienā, proti, kāja tiek kustināta uz priekšu un atpakaļ ar vienādu, nemainīgu spēku, ko fizioterapeits ne vienmēr var tik vienmērīgi nodrošināt,» stāsta Gražinskis. Viņš arī piebilst, ka iekārta tiek noslogota teju katru dienu.

Iekārta tiek izmantota pēc ortopēdiskām operācijām – gūžas, ceļa endoprotezēšana, pēdas locītavas mežģījumu gadījumos, fizioterapeitam darbojoties ar pacientu individuālā nodarbībā, kuras laikā tiek pielietotas konsultācijā apspriestās un piedāvātās fizioterapijas metodes un tehnikas, lai uzlabotu katra konkrētā pacienta veselības stāvokli. «Piemēram, šobrīd sadarbojos ar vienu pacienti, kurai nesen veikta ceļa endoprotežēšana. Pateicoties šai iekārtai, kustību amplitūda ir krietni uzlabojusies, paciente gandarīta par iespēju atgūt savu veselību,» turpina Gražinskis. Viņš arī pastāsta, ka nereti pēc šāda veida operācijām pacientiem ir psiholoģiski grūti tikt pāri tam, ka kāja tiek locīta. Parasti ir bail un nav patīkami ceļus pēc operācijas pilnībā taisnot un saliekt. «Tādēļ ir ļoti būtiski, ka šādos gadījumos līdzās ir fizioterapeits, viss nepieciešamais aprīkojums, kas palīdz veikt pareizas kustības,» uzskata Gražinskis, kurš arī piebilst, ka nepieciešamais procedūru skaits ir atkarīgs no katra pacienta veselības stāvokļa un veiksmīgas terapijas svarīgs priekšnosacījums ir aktīva pacienta iesaistīšanās ārstēšanās procesā. Pasīvās kustības izstrādes iekārtu var izmantot arī mazajiem pacientiem.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!